Vem är medlem i Samfällighetsföreningen Rydebäcks Gård ?
Svar: Medlem i föreningen är de 464 fastigheter inom stadsplanelagd del av Rydebäcks gård i Helsingborgs kommun. Se kartor. 



Inom vilken tid kan man förvänta sig att få ett svar från styrelsen på eventuella frågor ?
Svar: inom 3 månader 



Kan föreningen anlägga nya lekplatser ?
Svar: Nej, främst på grund av ansvar om olyckor skulle hända. Vi har inte medel för kontinuerlig tillsyn. På vår mark står idag endast sandlådor. Det är inte tillåtet att placera studsmattor eller övningsredskap på föreningens mark. Alla större lekplatser inom vårt område ägs och underhålls av kommunen och står också på mark ägd av kommunen. 



Vilka regler gäller för att få ”flytta ut sin tomtgräns”, dvs använda föreningen mark?
Svar: För medlem (fastighetsägare) med tomtgräns mot föreningens mark, här gäller generellt:
1) Föreningen kan upplåta mark för trädgårdsändamål till föreningsmedlem.
2) Föreningen tar inte ut någon ersättning.
3) Max 3 meter ut från tomtgräns kan upplåtas.
4) Samtliga grannar måste godkänna utflyttningen.
5) Ingen byggnad får uppföras på föreningens mark.
6) Fastighetsägaren skall på egen bekostnad väl vårda området.
7) Häck eller stängsel får sättas upp, max 1,30 m högt.
8) Avtalet gäller tills vidare med ett års uppsägning.
9) Vid fastighetsförsäljning övergår avtalet till den nye ägaren.
10) Om avtalet sägs upp av enadera parten ska området återlämnas och återställas till ursprungligt skick.
11) Skulle fastighetsägaren bryta mot överenskomna regler, är han/hon skyldig att omedelbart återlämna området till föreningen och återställa till ursprungligt skick.
12) Avtalet skall signeras av fastighetsägaren och företrädare för föreningen.

Notera att detta är generella regler. Varje fall är unikt och varianter kan förekomma. 


Hur kan jag påverka föreningen?

Att skriva en motion ger dig möjligheten att påverka och bidra till utvecklingen av samfälligheten. Genom att dela dina idéer, förslag och synpunkter kan du vara med och forma beslut som påverkar gemenskapen. Motioner är ett kraftfullt verktyg för medlemmarna att ta upp frågor och driva förändringar i samfälligheten.

Steg för att skriva en motion:

  1. Identifiera ämnet: Fundera över vad du vill ta upp och förbättra inom samfälligheten. Det kan vara allt från underhåll av grönområden till förslag på nya gemensamma aktiviteter.
  2. Formulera tydligt: Skriv din motion på ett klart och tydligt sätt. Använd en strukturerad uppbyggnad med inledning, bakgrund, förslag och avslutning. Ju tydligare och mer övertygande din motion är, desto större chans att den får gehör.
  3. Samla stöd: Innan du lämnar in din motion är det en bra idé att samla stöd från andra medlemmar. Ju fler som står bakom din idé, desto starkare blir den.
  4. Lämna in motionen i tid: Se till att lämna in din motion i enlighet med samfällighetsföreningens regler och tidsramar inför årsmötet. Detta ger andra medlemmar och styrelsen tillräckligt med tid att förbereda sig och diskutera motionen.
  5. Delta på årsmötet: När din motion behandlas på årsmötet, se till att vara närvarande för att svara på eventuella frågor och för att argumentera för ditt förslag.

Att skriva en motion är ett engagerande sätt att vara delaktig i samfällighetens beslutsprocess och bidra till en trivsam och välfungerande gemenskap. Ta chansen att göra din röst hörd och påverka förändringar till det bättre!